26.02.2025

asiakaskokemusviestintämarkkinointisisältösuunnitelma

Markkinointiviestinnän ulkoistaminen – näin pääset alkuun

Markkinointiviestinnän ulkoistaminen on usein kustannustehokas ja ketterä tapa laajentaa organisaation markkinoinnin ja viestinnän osaamista. Ulkoistettu kumppani voi ottaa vastuulleen strategisen markkinointiviestinnän kokonaisuudessaan tai hoitaa yksittäisiä osa-alueita esimerkiksi silloin, kun yrityksellä ei ole riittävästi sisäistä osaamista, aikaa tai resursseja. 

Markkinointiviestintä ei ole kertaluontoinen projekti, vaan jatkuva, liiketoiminnan strategiaan sidottu prosessi. Markkinoinnin ja viestinnän toimenpiteisiin panostamalla voidaan kehittää koko liiketoimintaa. Ulkoistamalla saat käyttöösi laaja-alaista osaamista sekä arvokasta toimialan ulkopuolista näkemystä. Markkinoinnin ja viestinnän kenttä on tänä päivänä nopeasti muuttuva, joten sitä maailmaa elävä ja hengittävä kumppani säästää sinulta aikaa myös uusien trendien tarkkailulta ja muutosten ennakoinnilta. 

Markkinointiviestinnän ulkoistaminen alkaa tavoitteiden tunnistamisesta 

Ensimmäinen askel ulkoistamisessa on ymmärtää markkinointiviestinnän rooli liiketoiminnan kasvussa. Yrityksellä ei tarvitse olla valmista markkinointi- tai viestintäsuunnitelmaa alkuun pääsemiseksi, mutta liiketoiminnan strategiasta pohjautuvat tavoitteet markkinointiviestinnälle on syytä selkeyttää tarkasti mieleen. Tällöin tuleva kumppanisi voi tarjota juuri teidän organisaatiollenne osuvimpia ratkaisuja. 

Vastaa sellaisiin kysymyksiin kuin: Mitä markkinoinnin tai viestinnän toimenpiteillä halutaan saavuttaa? Ketkä kuuluvat yleisöösi ja mitkä ovat tärkeimmät ydinviestit, joista on puhuttava tavoitteiden saavuttamiseksi? Mitkä ratkaisut markkinoinnissa tällä hetkellä toimivat, ja mistä voidaan luopua? 

Strategiaan voi sisältyä useita tavoitteita sekä kohderyhmiä. On tavanomaista, etteivät esimerkiksi potentiaaliset asiakkaat ja rekrytoitavat osaajat ole samoja henkilöitä.  

Hyvä markkinointiviestinnän kumppani on aktiivisesti yhteydessä asiakkaisiinsa, ja tarkastelee sekä kehittää strategiaa kvartaaleittain. Näin pystytään reagoimaan mahdollisiin muutoksiin nopeallakin aikataululla. 

Budjetin laatiminen on osa markkinointiviestinnän strategiaa

Markkinointiin, viestintään sekä mainontaan käytössä oleva budjetti kannattaa olla tiedossa jo tarjouspyynnön laatimisvaiheessa, sillä näin kumppanisi voi tarjota tehokkaimmat ratkaisut, jotka vievät kohti tavoitteita. 

- Pienilläkin summilla saadaan tuloksia aikaan, kun markkinointi- ja viestintätoimet optimoidaan oikein. Kun budjetti on tiedossa, pystytään priorisoimaan suunnitelmassa juuri oikeita ratkaisuja, Viestintä Ruutin toimitusjohtaja Riina Kruut toteaa. 

Budjettia kannattaa suunnitella myös vuositasolla. Kun kokonaisbudjetti ja tavoitteet ovat tiedossa, voidaan yhdessä suunnitella toimenpiteitä ja varioida niitä koko vuodelle tarpeen mukaan. Suunnitelmaa laatiessa voidaan tällöin myös ennakoida markkinointiviestinnän ajallisia panostuksia. Budjettia voidaan kohdentaa eri osa-alueisiin kuten tapahtumamarkkinointiin, uusasiakashankintaan, rekrytointiin sekä jatkuvaan brändiviestintään. 

On tärkeää, että asiakkaana tiedät, miten markkinointiviestinnän toimenpiteiden hinta muodostuu, ja mistä maksat ostaessasi palveluja. Voit tutustua eri hinnoittelumalleihin Markkinoinnin ostajan oppaassa.

Resursoi myös ajankäyttöä: kuka organisaatioissanne on markkinointiviestinnän vastuuhenkilö?

Kun toimenpiteitä ulkoistetaan, kuluu siihen silti myös organisaation sisäistä työaikaa onhan markkinointi, viestintä ja mainonta kiinteitä liiketoiminnan tukitoimia. Erityisesti jatkuvan markkinoinnin yhteistyön alkaessa on hyvä varautua siihen, että aikaa kuluu uuden kumppanin perehdyttämiseen toimialaa koskevissa asioissa, jotta sisällöt ja viestilähdöt ovat mahdollisimman asiantuntevia.  

Alusta saakka kannattaa luoda pohja pitkäaikaiselle yhteistyölle, ja päättää, mitkä osa-alueet vähintäänkin haluaa ulkoistaa. Kun tuleva kumppanisi saa heti kättelyssä ymmärryksen yrityksesi visiosta ja missiosta, kohderyhmistä sekä toimintaa ohjaavista arvoista, sen vahvemmaksi pohja rakentuu.  

Halutessasi voit ulkoistaa lähes kaiken markkinointiviestinnän, mutta parhaat tulokset tehdään kuitenkin yhteistyössä. Tiiviissä yhteistyössä ulkoistettu kumppani pääsee lähemmäksi brändisi ydintä, jolloin saadaan aikaiseksi brändin identiteettiä ilmentävää sisältöä ja vaikuttavampia tuloksia. Me toivomme aina, että asiakas osallistuu aktiivisesti markkinointiviestinnän suunnitteluun, sillä siten saamme käyttöön yrityksen sisäisen osaamisen sekä rajoja siihen, mistä voidaan viestiä. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun asiakasyritys toimii lakisääteisillä toimialoilla. 

Markkinointiviestinnän ulkoistaminen on strateginen valinta, mutta myös tunteet ratkaisevat

Parhaimmillaan jatkuvan markkinoinnin ja viestinnän yhteistyö on jotain syvempää kuin pelkkä palveluntarjoajan ja ostajan välinen sopimus. Onnistuessaan se on pitkäaikaista kumppanuutta, yhteisten tavoitteiden eteen työskentelyä, tiimihenkeä ja työtoveruutta.  

Oikean osaamisen ja sopivan hinnan lisäksi ulkoistetun markkinointiviestinnän kumppanin valintaan vaikuttaa jaetut arvot, vuorovaikutuksen toimivuus sekä halu sitoutua liiketoimintasi tavoitteiden saavuttamiseen. 

Pienessä viestintätoimistossa jokainen asiakas on yhtä tärkeä. Viestintä Ruutin asiantuntijat panostavat laadukkaan työnjäljen lisäksi avoimeen ja rakentavaan yhteistyöhön kaikissa asiakkuuksissa. Monipuolisen asiantuntijaverkostomme ansioista pystymme kuitenkin vastaamaan asiakkaidemme muuttuviin ja kasvaviin tarpeisiin nopeasti ja ketterästi! 

Lue lisää, miten kohtaamme asiakkaamme tai ota yhteyttä, niin suunnitellaan kumppanuutta yhdessä! 

Lisää aiheesta

Logo

Viestintä Ruuti Oy


riina.kruut[at]viestintaruuti.fi
+358 40 7773392
Vesijärvenkatu 11 C, 5 krs, 15140 Lahti
y-tunnus 3258009-7

Seuraa somessa