Tämä verkkosivusto toimii evästeiden avulla. Käytämme evästeitä, että voimme tarjota mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen. Seuraamme myös sivustomme käyttäjätilastoja (Google Analytics.)

Tragedian varjossa kasvanut

Julkaistu: 21.11.2022
Jaa:

Tragedian varjossa kasvanut – kolme tarinaa henkirikoksen uhreista,

käsittelee läheisen henkirikoskuolemaan liittyvää surua, tunteita ja kokemuksia kuoleman jälkeisestä elämästä. Ennen kaikkea kirja kertoo nuoren ihmisen surusta ja elämän kokonaisvaltaisesta muutoksesta tragedian kohdatessa.

Kirjassa kerrotaan tarinanomaisesti kolme toisistaan poikkeavaa rikostapausta uhrien omaisten näkökulmasta. Tarinoiden lisäksi kirja pitää sisällään tärkeitä teemoja aiheen ympäriltä, jotka on koottu pääasiassa asiantuntijoita haastattelemalla. Haastateltavana on ollut sellaisia asiantuntijoita, jotka tavalla tai toisella liittyvät henkirikoksen jälkeiseen tapahtumaketjuun. Tarinat auttavat samaistumaan ja hyväksymään omat tunteet, kun taas asiantuntijasisällöt neuvovat eteenpäin.

Tukea, neuvoja ja samaistuttavuutta

Suomessa kuolee vuosittain henkirikoksen uhrina vaihtelevasti yli 100 ihmistä. Yhtä henkirikoksen uhria jää suremaan arviolta neljästä kuuteen perheenjäsentä. Vuosittain tragedian joutuu kohtaamaan tilastojen arvioiden mukaan siis noin 600 omaista ja läheistä, mutta todellisuudessa luku on varmasti toinen – paljon suurempi. Yleensä henkirikoksen uhrin sosiaaliseen verkostoon kuuluu huomattavasti enemmän ihmisiä kuin vain hänen lähimmät perheenjäsenensä.

"Jokainen henkirikos jättää jälkeensä sellaisia ihmisiä, joihin tragedian varjo ylettyy. Ystäviä, sukulaisia, työ- tai opiskeluyhteisön jäseniä, joiden koko loppuelämään henkirikoksella on suuri vaikutus.”

Henkirikoksen jälkeensä jättämä omaisten suru poikkeaa luonnollisen poismenon suremisesta. Puhtaan surun ja ikävän rinnalla on joukko muita voimakkaita negatiivisia tunteita. Suruun sekoittuu pelkoa, ahdistusta, vihaa ja epäuskoa. Kun henkirikoksen uhrin läheinen on nuori ihminen, syntyy tunnemaailmassa ennennäkemätön myrsky. Erityisesti juuri nuorelle tällainen traumaattinen kriisi saattaa olla koko elämän ensimmäinen, ja heti sellainen, jota edes elämänkokemusta kerryttänyt aikuinen ei kykene käsittelemään.

Koonti tärkeimmistä yhteisöistä, joista hakea apua

Kirjassa esitellään joukko erilaisia tahoja, jotka tukevat ja auttavat tragedian varjossa kasvavaa. Haastavien tunteiden ja kokemusten äärellä voi tarvita joskus tukea joltakulta sellaiselta, joka katsoo asioita täysin ulkopuolisen silmin. Myös avun etsiminen ja pyytäminen voi olla menetyksen jälkeen vaikeaa, kun suru vie kaikki voimat. Matalan kynnyksen tuki- ja keskusteluyhteisöt ovat loistavia väyliä, joiden kautta saa turvallisesti neuvoja, vertaisia kokemuksia ja ohjausta eteenpäin. Kirja sopii myös tragedian kohdanneen nuoren vanhemmille sekä haastavissa tilanteissa työskentelevien nuorten kanssa toimiville ammattilaisille, kuten kuraattoreille, nuorisotyöntekijöille ja opettajille.

Miten pääsen lukemaan kirjan?

Tragedian varjossa kasvanut on julkaistu 18.10.2022, ja se löytyy ääni- ja e-kirjana kaikista lukuaikapalveluista. Jos olet kiinnostunut kovakantisesta kirjasta tai niiden isommasta tilauksesta esimerkiksi koulutustarkoituksessa, voit olla yhteydessä minuun sähköpostitse tai puhelimitse. Löydät yhteystietoni tältä verkkosivulta.

Kirjan on kustantanut Deadline Kustannus Oy. Pääset lukemaan kirjastani lisää kustantamon verkkosivuilta klikkaamalla tätä linkkiä: Tragedian varjossa kasvanut - kolme tarinaa henkirikoksen uhreista.

Lue lisää aiheesta